En viktig fråga för att ta tillvara på din tid

Har du någon gång varit med om att slösa bort en timme eller två på något helt meningslöst?

Jag trodde nästan det. Det är få av oss som kan svara nej på den frågan. Men det finns ett sätt att komma runt detta och bli bättre på att ta tillvara på sin tid.

En anledning till att vi ibland inte gör något meningsfullt med vår tid är att vi inte riktigt har klart för oss vad vi borde göra med den.

Visst finns det tillfällen när vi vet hur vi bäst borde investera vår tid, men inte kommer oss för att göra det. Men som sagt, ibland slösar vi också bort vår tid på grund av att vi inte vet vad vi borde göra.

Första bästa uppgift

Ett exempel på detta är när vi jobbar med ett projekt och kastar oss in i den första bästa uppgift som dyker upp och som har med projektet att göra. Vi tror att vi är effektiva eftersom vi faktiskt jobbar med vårt projekt. Men vi vet egentligen inte om det är den bästa uppgiften att ta itu med just då.

Ett bra sätt att minska risken för att kasta bort tiden på onödiga uppgifter eller uppgifter som kan vänta till senare är att ställa sig frågan ”vad är det bästa jag kan göra av min tid just nu?” Så fort du har klarat av en uppgift, fråga dig själv denna fråga och agera på det svar du ger dig själv.

Hindra autopiloten

Inte nog med att den här frågan tvingar dig att prioritera dina uppgifter. Den gör också att risken för att din autopilot ska gå igång minskar. Med andra ord så måste du hejda dig en smula innan du bestämmer dig för vad du ska göra.

Om du gör det till en vana att alltid fråga dig själv vad som är bäst att ägna dig åt vid en given tidpunkt så kommer du att spendera din tid på betydligt bättre sätt än om du bara kastar dig in i dina uppgifter.

Dessutom kommer du att vara tvungen att reflektera över vad de olika uppgifterna ska leda till. Du måste med andra ord fundera över den stora bilden i sammanhanget. Och i slutändan är det ju trots allt det som personlig effektivitet handlar om, inte sant?

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!