Personlig effektivitet fungerar för alla, men inte alltid

Personlig effektivitet bygger mycket på matchningen mellan din personlighet och de tekniker du använder dig av. Stämmer inte metoderna med vem du är kommer de olika tidsstrategierna inte att hjälpa dig, oavsett hur gärna du vill det. Det är en tänkbar förklaring till att vissa människor inte får ut det de hoppas när du börjar intresserar för personlig effektivitet.

Kanske har du varit med om att prova diverse tips inom området personlig effektivitet för att bli mer effektiv och hantera din stress på ett effektivt sätt. Kanske har du en del av dessa råd hjälpt dig, men jag är också övertygad om att många av dem inte har gjort det.

Olika strategier passar oss olika

Det behöver dock inte betyda att det är fel på varken dig eller de råd du fick. En del tips kring personlig effektivitet hjälper vissa människor men inte alla. Och som sagt, det beror helt enkelt på att vi är olika som människor och passar olika bra för olika strategier.

Lärdomen av detta är att du ska försöka att hitta råd som passar din personlighet. Exempelvis kanske du är en person som gillar att vara väldigt detaljerad. Då kommer det att passa dig bra med tips som handlar om hur du sköter och hanterar din tid på detaljnivå.

Om du å andra sidan är en person som föredrar att titta på saker från helikopterperspektiv så kommer du att rygga tillbaka om du får råd som kretsar för mycket kring detaljer. På samma sätt är det med alla råd om hur du sparar tid: de måste passa dig som person.

21 dagar

Mitt råd är att alltid ge varje ny intressant teknik en chans. Ett bra riktmärke är att prova den i 21 dagar eftersom det ofta är det som krävs för att komma in i en ny vana. Innan dess kan det kännas obekvämt oavsett om den passar din personlighet eller inte.

Om du inte har kommit in i den nya vanan efter 21 dagar kan du börja fundera på om det beror på att den helt enkelt inte passar din personlighet. Om så är fallet kan du prova att ändra på tekniken eller metoden på något sätt så att den passar dig bättre.

Går det till exempel att göra den mer detaljerad? Mindre detaljerad? Om du ogillar datorer, och tidstekniken kretsar kring Outlook, går den då att göra på ett mindre teknikorienterat sätt? Eller om det är tvärtom, du älskar datorer och tekniken bygger på papper och penna, kan du då föra över tekniken till Outlook? Och så vidare.

Många tekniker inom personlig effektivitet

Fortsätt på samma sätt med alla tips du får. Ju bättre en teknik passar dig som person, desto lättare kommer det att vara för dig att få så mycket ut av den som möjligt. Och ju bättre resultat kommer du att få av den.

För om du stretar emot din egen personlighet alltför mycket kommer du ändå inte att vinna på tekniken i det långa loppet, och då kommer den inte att hjälpa dig till personlig effektivitet. Det finns många olika tekniker att välja mellan när det gäller att vinna tid, så det finns ingen anledning att binda sig vid någon om du känner dig obekväm med den.

Att göra det som passar oss bra och känns naturligt utifrån de individer vi är, är nämligen ett av de allra bästa sätten att vara effektiv.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!